Stichting Braeck

Braeckmoment

Het Braeckmoment is een sinds november 2002 ingestelde onderscheiding voor degene die tijdens een weekend voor een komische of memorabele gebeurtenis zorgt. Het Dagelijks Bestuur wijst bij de afsluiting van het weekend de winnaar aan. Winnaars tot nu toe:

weekend Den Ham (mei 2024)

James begon bij het ontbijt de weekendpenningmeester te wijzen op excessieve consumptie van gebakken ei en broodbeleg, naar aanleiding van een discussie de vorige avond over drank buitenshuis.

weekend Hilversum (oktober 2023)

Saskia zag in Edy's tatoeage van een gestileerde vaderfiguur een afbeelding van 2 mannen in een bijzondere houding.

weekend Eesveen (juni 2023)

Rob liet ons kennismaken met de test 'Wanneer ben je officieel een ouwe zak'.

weekend Hilversum (november 2019)

Nadat wij de gids van de spookwandeling een goedenavond hadden gewenst, reageerde deze met de woorden: "Dat valt nog te bezien..."

weekend 's-Gravenzande (november 2017)

Joeri deed de uitspraak "Wat niet rekt, dat scheurt wel".

weekend Ysselsteyn (oktober 2016)

James introduceerde het schreeuwen in het Duits en gaf daar het beste invulling aan.

weekend Rucphen (mei 2016)

Paul stond in Antwerpen zo lang naar 2 meisjes in korte rokjes te staren, dat hij bijna in trance raakte.

weekend Rijnsaterwoude (oktober 2015)

Nadat de serveerster van café De Gevel in Uithoorn op verzoek van John alle bieren van de tap had opgenoemd, bestelde hij tot ieders verrassing een cola-light.

weekend Zeewolde (oktober 2014)

Ondanks het beperkte budget wisten organisatoren James en Paul door de huur van een premium cottage bij Centerparcs er een heus premium weekend van te maken.

weekend Han sur Lesse (juni 2014)

Na het omslaan met zijn kajak in een loszittende zwembroek bracht Maarten het levensmotto "Een dag niet gemooned is een dag niet geleefd" in de praktijk, wat een hoop bekijks opleverde.

weekend Hilversum (november 2013)

Toen de gids van de tour langs huizen van Bekende Nederlanders uitlegde dat hij niet kon garanderen dat we iemand zouden tegenkomen, reageerde Rob: "Ja, dat heb je met herten ook!"

weekend Scheveningen (november 2012)

Nadat Maarten ons op het hoofdbureau van Politie met de lift eerst naar diverse etages in het verkeerde deel van het gebouw had gebracht en daarna in het juiste deel al tevergeefs de 5e en 4e etage had bezocht, drukte Ruud op de knop voor de 3e. Volgens Maarten was het daar zéker niet, maar volgens de beveiliging werden we inderdaad op de 3e verwacht.

weekend Hilversum (november 2011)

Toen bij het segway rijden het ding bij Peter ineens haperde, concludeerde hij dat de batterij leeg was. Dat bleek niet zo te zijn, want toen instructrice Yvonne hem weer op weg had geholpen, reed iedereen nog moeiteloos een rondje over het parcours.

weekend Vlierden (juni 2011)

Organisatoren Maarten en Ruud blunderden door iedereen zondagmorgen heel vroeg op te laten staan, waarna in Heusden bleek dat we daar een uur te vroeg waren.

weekend Zeewolde (juni 2010)

Uit angst dat hij alweer aan een activiteit niet zou durven deelnemen, bleek dat Paul van te voren een privéles nordic walking had genomen, en ook een stel stokken had aangeschaft om te kunnen oefenen.

weekend Hoenderloo (november 2009)

Toen de dame bij de kassa van dierenpark De Wissel vroeg: "Zijn jullie nog steeds met z'n achten?" antwoordde John: "Nee, met z'n zevenen; een sterfgeval" waardoor het leek alsof het achtste Braecklid zojuist was overleden.

weekend 's Gravenzande (juni 2009)

Toen de rondleider bij de Westlandse Druif uitlegde hoe je het kwaad uit de druiven hield (door te 'zwavelen') voegde Paul direct toe: "Zwavelen, niet zwaffelen!"

weekend Den Haag (november 2008)

Toen de vriendin van Selwyn vroeg wat padvinders nou eigenlijk doen, antwoordde Joeri: "Wij zoeken het pad; in wezen zijn wij boeddhisten."

weekend Noordwijk (november 2007)

Tijdens een openhartig kringgesprek onthulde Rob zijn eerste ervaring in een rubberboot in Zweden.

weekend Ouddorp (mei 2006)

Toen John haar vroeg of ze meedeed met de maritieme indoortraining antwoordde Saskia: “Ach, ’t Is net als met seks. Je hebt er eigenlijk geen zin in, maar je moet je er even overheen zetten en dan valt ’t achteraf allemaal wel mee.”

weekend Kijkduin (november 2005)

Toen Maarten iets te ver doordraafde tijdens zijn betoog bij het moordspel, riep James hem tot de orde met de uitroep: “Maarten, focus!”

weekend Gieten (mei 2005)

Tijdens de puntentelling van het Eurovisie Songfestival merkte John op: “Dat is geen dom blondje, maar een vrouw met een volwassen uitstraling.”

weekend Hilversum (oktober 2004)

Toen er gevraagd werd naar zijn favoriete muziek onthulde Maarten S. dat hij met zijn blind dates altijd seks heeft op het nummer True van Spandau Ballet.

weekend Halfweg (juni 2004)

Op beeldende wijze vertelde James hoe men een baby rectaal van paracetamol dient te voorzien: “Paracetamolletje d’r in!” (inclusief het bijbehorende schuifgebaar).

weekend Andijk (mei 2003)

Toen de blowkart-instructrice afbelde omdat er later een zeewind zou gaan opsteken, reageerde Maarten M. deskundig met: “Dat ken ik”. Bij het bowlen zorgde hij door zijn opmerking “Ik heb nog niet gepoept vandaag” dat degene die aan de beurt was de slappe lach kreeg en de bal in de goot wierp.

weekend Hilversum (november 2002)

Toen bij aanvang van de vliegles in de flight simulator op Schiphol de instructrice binnen kwam, maakte Rob de blunder door te vragen: “Bent u de stewardess?”


Stand per 01-01-2024
James (5x), Maarten, Paul, Rob (4x), John (3x), Joeri, Saskia (2x), Peter, Ruud (1x)