Stichting Braeck

Laatste nieuws


26 april 2024: Edy ontvangt koninklijke onderscheiding

lintje
Het heeft Zijne Majesteit behaagd om ook Edy een koninklijke onderscheiding toe te kennen. Vrijdag was hij met een smoesje meegelokt naar theater Diligentia, waar hij onverwachts door burgemeester Jan van Zanen naar voren werd geroepen. Als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau ontving hij de bijbehorende versierselen, waarna in café Rootz een gezellige receptie wachtte. Ook veel Braeckleden waren gekomen om hem te feliciteren.
Edy is nu het tweede Braecklid met een koninklijke onderscheiding; Paul ging hem in 2021 voor. Dit duo hoopt nu dat er snel volgend jaar uitbreiding volgt, zodat er een echte subgroep kan worden opgericht.


23 april 2024: Warm afscheid van een markant Braecklid

afscheid
Dinsdagmiddag 23 april namen we in de aula van crematorium Haagse Duinen afscheid van Maarten. Met zijn favoriete muziek, een fotoserie en mooie speeches werd stil gestaan bij het turbulente leven van een markante Scheveninger. Naast de kist stond ons bloemstuk met de tekst 'Een laatste warme groet van jouw vrienden van Stichting Braeck'. Na afloop was er tijd om met familie en vrienden nog even na te praten.
Vorige week kregen we te horen dat Maarten de avond ervoor (15 april) plotseling was overleden. Twee dagen later kwamen we bij John samen om daar een glas Duvel te drinken, Maarten's favoriete biertje. Zo konden we op onze eigen wijze afscheid nemen.
Maarten heeft binnen onze vriendengroep voor vele onvergetelijke momenten gezorgd. Wij zullen hem nooit vergeten.


14 april 2024: Geanimeerde lustrumborrel in café Animo

animo
Het 35-jarig bestaan van Stichting Braeck werd (opnieuw) niet gevierd op de plek van oprichting, want café Het Glas (later De Slipper) was nu sishalounge Dandana. Maar café Animo, op 70 meter afstand, was de perfecte vervanging. Normaal gaat deze zaak zondag om 8 uur dicht, maar voor ons bleef barvrouw Soes tot 11 uur open.
Net als 5 jaar geleden waren 7 Braeckleden aanwezig. Voorzitter Paul memoreerde in zijn speech hoe de stichting destijds werd opgericht. Dit keer zongen we niet ons populaire Braecklied, want Saskia was afwezig. Ook was er geen traditionele sluiting, aangezien John op vakantie was. Maar er was wel een quiz waarbij in 15 vragen diverse hoogtepunten passeerden. Winnaar werd Peter met 12 juiste antwoorden.
We konden niet alleen terugkijken op 35 succesvolle jaren, maar ook op een zeer geslaagde avond. Barvrouw Soes ziet ons in 2029 graag weer terug. (bekijk hier alle foto's)


6 maart 2024: John en Rob bereiken einde van Limespad

limes
Woensdagmiddag bereikten John en Rob het einde van het Limespad, een wandeling van 275 kilometer langs de noordgrens van het voormalige Romeinse Rijk. In 2020 waren zij gestart in Katwijk en via Woerden, Wijk bij Duurstede en Arnhem volgde de laatste etappe: van Nijmegen naar Xanten in Duitsland. Daar poseerden zij bij de wegwijzer naast het pannenkoekenrestaurant voor de foto.
Groot geluk hierbij was dat John na 5 jaar zijn GPS weer terug had. Die was bij zijn verhuizing in 2019 in een doos gestopt waar hij deze week ineens tevoorschijn kwam. "Al die jaren moest ik blind vertrouwen op de navigeerkunst van Rob, maar tijdens deze laatste etappe had ik de route eindelijk ook zelf tot mijn beschikking", aldus een opgeluchte John.
Rob weet nog niet wat hun volgende doel wordt. "In Duitsland hebben ze nog een vervolg gemaakt op het Limespad. Misschien gaan we dat lopen. En anders doen we het Nederlands Kustpad, langs de Zeeuwse kust. Gelukkig houden we allebei erg van de muziek van BlŘf."


1 februari 2024: Mowgli eindelijk weer thuis

mowgli
Na 3 jaar en 2 maanden kon John eindelijk Mowgli weer in zijn armen sluiten. In oktober 2020 had hij het poppetje op reis gestuurd als estafettestokje van Braeck. Het was een alternatieve manier om contact te blijven houden in coronatijd. John bracht Mowgli eerst naar Rello. In Den Bosch werd het poppetje opgehaald door Edy, waarna het bij Saskia terecht kwam. Zij bracht Mowgli naar James. Tijdens een muziekavond kreeg Joeri daar het ventje in handen gedrukt en van Zoeterwoude verhuisde hij naar Nootdorp. Maarten bracht het poppetje naar Gieten. In Smilde werd Mowgli door Peter overgedragen aan Rob op zijn boot en via zwembad Het Wedde kwam hij in Leidschendam terecht. Ruud bracht hem bij Michaël, die het ventje in oktober 2021 bij Paul in Voorburg afleverde.
Daar heeft Mowgli noodgedwongen meer dan 2 jaar naast een foto van Trump gestaan omdat Paul ervan overtuigd was dat hij het poppetje mocht houden. "Ik heb weinig verstand van atletiek", zo verklaarde hij, "en ik dacht altijd dat de laatste estafetteloper het stokje mee naar huis nam." Na bemiddeling van enkele Braeckleden heeft Paul het poppetje op de nieuwjaarsborrel aan John teruggegeven. Zowel Mowgli als John waren blij dat de reis eindelijk ten einde was. "Ik heb Mowgli goed schoongemaakt en hij staat nu weer in mijn studeerkamer, wachtend op nieuwe avonturen." (bekijk hier alle foto's)


6 januari 2024: Nieuwjaarsborrel weer drukbezocht

borrel
Onze traditionele nieuwjaarsborrel was weer drukbezocht. Op het troephuis van de VH kwamen 10 leden, 4 partners en 3 gasten bijeen om te luisteren naar de toespraak van voorzitter Paul, die hiermee tevens ons lustrumjaar opende. Ook werden de 2 Braeckmomenten uitgereikt (aan Rob en Saskia) en ontving Saskia een openhaardset als dank voor het gebruik van het landhuis in oktober. Hoewel de voorspelling van de zetelverdeling van de Tweede Kamer was gewonnen door Paul, vond Peter dat Ruud's prognose beter was. Hij had voor beiden een grote fles bier meegebracht. Het poppetje Mowgli, dat sinds corona op reis was, kwam na 3 jaar eindelijk weer terug in handen van John.
Rond de open haard kon er daarna tot in de late uurtjes gezellig worden bijgekletst. Pas om 4 uur was de fles port leeg en werd het vuur gedoofd. (bekijk hier de foto's)


4 januari 2024: Braeckzwemmers duiken het nieuwe jaar in

duik
Met een ferme duik in zwembad De Fluit zijn de 3 Braeckzwemmers donderdag 4 januari het nieuwe jaar ingegaan. "Ach, ’t is net als met seks. Je hebt er eigenlijk geen zin in, maar je moet je er even overheen zetten en dan valt ’t achteraf allemaal wel mee", aldus een lachende Ruud. Het wekelijkse zwemuur is sinds 2024 op donderdagochtend vanwege Rob's nieuwe baan. Vanaf 1 januari werkt hij namelijk op maandag en dinsdag als havenmeester bij watersportvereniging De Doeshaven in Leiderdorp. Edy en Ruud hebben het voornemen om samen ook nog op dinsdag te gaan zwemmen, voor het kweken van extra spiermassa.
De subgroep Braeckzwemmers startte in 2005, maar werd eind 2021 opgeheven toen er nog maar 2 zwemmers waren. In april 2023 sloot Edy zich weer aan en maakte de subgroep een glorieuze doorstart.


Bekijk het nieuws van 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009