Stichting Braeck

Eenentwintigen


Al tijdens het eerste weekend in 1989 werd er 's avonds gekaart: eenentwintigen. De inzetten varieerden van een stuiver tot een kwartje. Omdat na afloop (bijna) iedereen beweerde gewonnen te hebben, werd vanaf 1998 (weeekend Andijk) de winst en het verlies van elke speler nauwkeurig bijgehouden.

Braeckkaarters

Een lastig moment voor James (november 2002)

Standen

Bekijk hier het overzicht van winst en verlies.

Spelregels

Algemeen:
Bij loting wordt de bank aangesteld. De bank bepaalt de minimum en maximum inzet.
Er wordt met 32 kaarten gespeeld of een veelvoud hiervan.
De aas telt voor 1 of 11 punten.
De heer voor 3 punten.
De vrouw voor 2 punten.
De boer voor 1 punt.
De 10 voor 10 punten.
De 9 voor 9 punten.
De 8 voor 8 punten.
De 7 voor 7 punten.

Winnende varianten:
21 punten is 1 keer de inzet.
2 azen is 2 keer de inzet.
7 kaarten is 2 keer de inzet.
3 zevens is 3 keer de inzet.
8 kaarten is 3 keer de inzet.
9 kaarten is 4 keer de inzet, etc.etc.
(Noot: 7 of meer kaarten en 21 punten is maar 1 keer de inzet.)

Het spelen:
De bankhouder schudt de kaarten en geeft elke speler, met de klok mee, een dichte kaart van bovenaf de stapel. Zichzelf geeft hij als laatste een kaart. Elke speler kan vervolgens zijn kaart bekijken en zet in, de bank zet niet in. Vervolgens krijgt elke speler een tweede dichte kaart van bovenaf de stapel. Heeft de speler nu een winnende variant, dan kan hij gelijk laten uitkeren. Aangezien de bank pas als laatste zijn tweede kaart krijgt, heeft de speler dus eerder een winnende variant dan de bank. Vervolgens kan de eerste nog in het spel zijnde speler beslissen of hij past, een kaart neemt, of verhoogt. Verhogen houdt in dat men nog een kaart krijgt. Heeft men meer dan vier kaarten, dan mag men niet meer verhogen. Elke kaart die men als tweede kaart krijgt, wordt open gegeven van de onderkant van de stapel. Bij meer dan 21 punten is de speler dood en gaat de inzet naar de bank. Nadat elke speler heeft gepast, of een winnende variant heeft gehaald, is de bank aan de beurt. Hij legt zijn kaarten dan open op tafel en neemt kaarten bij totdat hij op zijn minst 16 punten heeft. De bank mag dan passen. Op het moment dat de bank past, zegt hij zijn punten. Een ieder die heeft gepast met minder of een gelijk aantal punten dan de bank, is zijn inzet kwijt. Heeft een speler meer punten dan de bank, dan krijgt hij 1 keer zijn inzet van de bank.

Splitser:
Krijgt men bij het delen van de eerste twee kaarten twee gelijke kaarten, dan mag men deze openleggen en wordt bij elk van de twee kaarten de oorspronkelijke inzet gehandhaafd. Men krijgt vervolgens weer een dichte kaart op elk van de open kaarten en kan weer verder spelen. Ook hierbij kan weer een splitser ontstaan. Men mag vervolgens een zoekertje aanvragen tussen elke splits in (dus als men een 3 splits heeft krijgt men eventueel 2 zoekertjes). De eerste zoeker per splits mag men weigeren, maar dan moet men de volgende accepteren. Men mag eventueel voor een zoekertje nog kaarten kopen of vragen. Heeft de bank een splitser, dan moet hij deze aanbieden. (Bij twee azen hoeft dit niet, aangezien dit een winnende variant is.) Hij biedt dit aan met de klok mee, totdat een speler de splitser wil. Deze ruilt dan zijn kaarten met de bank.

Vuile was:
Krijgt een speler bij zijn eerste twee kaarten een 7 en een 8, dan mag hij deze aan de bank retourneren en nieuwe kaarten vragen. Deze regel geldt niet voor de bank.

Bankwissel:
De bank mag bank blijven totdat hij niet meer wil, of totdat hij meer dan 21 punten heeft gehaald. Dan moet hij de bank afstaan en keert hij elke gepaste speler zijn inzet uit. De speler die links van de bank zit, wordt dan bank.

Extra regels:
• Het dubbel of meer uitbetalen, werkt beide kanten op: als de bank bijvoorbeeld een zevenkaart heeft, dan krijgt hij van elk gepaste speler twee keer zijn inzet.
• Ook als men met meer dan 6 kaarten over de 21 punten gaat, zal deze speler, of bank, de betaling moeten verrichten die gelijk staat aan de uitbetaling, indien hij niet over de 20 punten was gegaan.
• Men kan afspreken dat de bank mag dubbelen na het zien van de eerste kaart. Dit betekent dat alle inzetten worden verdubbeld.
• Mocht een speler een splitser hebben, dan wordt die het eerst afgehandeld. Mochten er meerdere spelers een splitser hebben, dan handelt men deze af met de klok mee.